Háromezer idősgondozásban élő embert lát el egy évig higiéniai papírtermékkel a Vajda-Papír

Háromezer idősgondozásban élő embert lát el egy évig higiéniai papírtermékkel a Vajda-Papír

Csaknem háromezer, idősgondozásban részt vevő ember egy évre elegendő higiéniai papírtermékét adományozta a Vajda-Papír, Magyarország vezető higiéniai papírtermékgyártója a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. A karitatív szervezet országszerte 27 bentlakásos és 7 nappali intézményben, valamint házi segítségnyújtással és jelzőrendszeres házi gondozással mintegy 2700 idős ember gondos ápolását végzi naponta. A több mint 30 millió forint értékű, 10 tonnányi adományt Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke és a Fő utcai Gondviselés Házában működő idősotthon lakói vették át november 15-én a szeretetszolgálat központjában. Kozma Imre atya az eseményen arra hívta fel a figyelmet, hogy a kereszténységet élővé a karitatív cselekedetek teszik, „a cselekvő hazafiság azt jelenti, hogy felelősek vagyunk egymásért, a szűkebb és tágabb közösségért”. A felajánlott higiéniai papír termékek – toalettpapírral, papír zsebkendővel és háztartási papírtörlővel – a teljes országos hálózatnak elegendőek egy évig, így másra fordíthatják az eredetileg erre szánt összeget, ami hatalmas segítség.

Vajda Attila, a Vajda-Papír alapító-ügyvezető igazgatója az adomány átadásakor elmondta, hogy a Vajda-Papír eddig is kiemelten kezelte a társadalmi felelősségvállalást, különös tekintettel a szociálisan rászoruló emberek támogatását. A kiszolgáltatott társadalmi csoportok segítése minden időben kiemelt fontosságú, és a cégek társadalmi felelősségvállalásának erősödésével jelentős terheket vehetnek le a rászorulókat ellátó szociális hálózatokról. Különösen nemes célnak nevezte az idősek, elesettek megfelelő színvonalú ellátását, ami egyben az emberi méltóság megőrzéséhez is hozzájárul. Emlékeztetett rá, hogy az idősgondozásba kerülők közül sokuknak nincsenek rokonaik, nem áll mögöttük támogató család, és gyakran speciális egészségügyi ellátást igényelnek. Mindez jelentős anyagi terhet ró az ellátóhálózatokra, ebben szeretne immár hagyományosan, évről-évre segítséget nyújtani a Vajda-Papír - mondta, és megjegyezte, hogy a most felajánlott termékekkel – toalettpapírral, papír zsebkendővel és háztartási papírtörlővel – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat  időseket gondozó teljes hálózatát ellátja egy évig a Vajda-Papír.

Az ügyvezető felidézte, hogy együttműködésük a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal 2020-ban kezdődött. A vállalatcsoport Ti mind hősök vagytok! címmel szervezett jótékonysági akcióban ellátta higiéniai papírtermékkel a karitatív szervezet szociális és egészségügyi ellátó hálózatát. A vállalat 2021 tavaszán 6000 hátrányos helyzetű gyermeket, 2021 őszén pedig több száz hátrányos helyzetű családot látott el egy esztendőre elegendő higiéniai papírtermékkel. Tavaly pedig háromezer fogyatékossággal élő ember egy évre elegendő higiéniai papírtermékét adományozták a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. A jótékonysági akció, ahogyan az elmúlt években, idén is az Ooops! vásárlókkal és a partnerekkel való összefogás révén valósulhatott meg.

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke az adomány átvételekor azt hangsúlyozta, hogy a kereszténységet élővé, vonzóvá a karitatív cselekedetek teszik. „A cselekvő hazafiság azt jelenti, hogy felelősek vagyunk egymásért, a szűkebb és tágabb közösségért. Oly nagy szükségünk lenne erre a mindennapokban. Az ilyen ember megfeledkezik önös érdekeiről, mert tudja, hogy a legnagyobb érték nem az egyén java, hanem a közösség szolgálata. Aki eljut idáig, az  Krisztuskövető, akár tudatosítja ezt magában, akár nem. Az ember nem élhet egyedül és önmagának, mivel közösségi lény” - mondta. „Közösségekben élünk, családban, munkahelyen, falu- vagy városközösségben, egy nemzet közösségében” – emelte ki. A szeretetszolgálat vezetője arról is beszélt, hogy dolgozóik a szívükben is otthont teremtenek azoknak, „akiket rájuk bízott az Isten”. „Az itt élők további útjáért mindannyian felelősek vagyunk” – jelentette ki Kozma Imre atya. „Nálunk mindig van hely az idősnek, a betegnek, az önmagát ellátni nem tudónak” – tette hozzá. Beszélt arról is, hogy a civil szervezeteknek óriási szerepe lehet az emberek manapság gyakran felborult értékrendjének helyreállításában, és hangsúlyozta, hogy egy társadalom értékrendjét az minősíti, hogy hogyan gondoskodik a gyermekeiről, az időseiről és a szegényeiről. „A Magyar Máltai Szeretetszolgálat minden rendelkezésére álló eszközzel e társadalmi értékrend javításán fáradozik. Szeretnénk megmutatni a világnak, hogy a szeretet hatékony tékozlása az egyetlen helyes út a segítséget várók felé” – fogalmazott Kozma Imre atya.

Arról is beszélt, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országszerte 27 bentlakásos és 7 nappali intézményben, valamint házi segítségnyújtással jelzőrendszeres házi gondozással, és önkéntesei segítségével mintegy 2700 idős ember gondos ápolását végzi naponta. A kezdetektől odaadó figyelemmel gondoskodik az idős emberekről az ország egész területén. A Szeretetszolgálat álláspontja szerint a társadalom nem épülhet tovább az elődök tudása, tisztelete nélkül. A máltai szervezet éppen ezért úgy gondoskodik az idős emberekről, hogy minden körülmények között megőrizhessék méltóságukat és átadhassák élettapasztalatukat a fiatalabbaknak - hangsúlyozta.

Kozma atya elmondta, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat arra törekszik, hogy az idős emberek minél tovább maradhassanak a saját környezetükben. Ennek érdekében vezette be Magyarországon elsőként a házi gondozás mellett a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást és indította el az elzárt tanyákon élőket látogató tanyagondnoki szolgálatát. A házi gondozás rendszerében a máltai szakemberek a mindennapi teendők ellátásában támogatják az idős embereket. A hozzátartozóknak pedig a Szeretetszolgálat saját fejlesztésű webnover.hu weboldala nyújt segítséget az otthoni ápolásban. A közösségre vágyó idős emberek a máltai idősklubokban, napközi otthonokban aktívan és értékesen tölthetik idejüket, az önkéntes csoportok pedig adományokkal támogatják az egyedül élő időseket, kórházakban látogatják a magányos szépkorúakat, és tartalmas lelki programokat – bibliaórákat, zarándoklatokat – szerveznek az idősek számára – tette hozzá.

A Szeretetszolgálat országszerte 27 bentlakásos intézményben gondoskodik az idős emberekről, amikor mégis el kell hagyniuk a megszokott otthonukat. A legtöbb esetben a bentlakók magukkal vihetik saját bútoraikat, emléktárgyaikat, a foglalkozások és programok során közösséggé formálódnak. Az intézményben található kápolna, bibliaórákon és hittanórákon, közös elmélkedéseken vehetnek részt a hitüket gyakorló idős emberek. Magyarországon a bentlakásos intézmények lakóinak több mint fele demenciával küzd, ezért a Máltai Szeretetszolgálat feladatának tekinti, hogy a mindennapi gondoskodás mellett olyan programokat indítson, amelyek a betegség lefolyásának lassítását, vagy akár a javítását célozzák. Kutatásokat végez, eszközöket fejleszt, új terápiás módszereket vezet be, hogy felismerjék a korai figyelmeztető jeleket, megértsék hogyan előzhető meg a betegség, s ha már kialakult, hogyan lassítható az állapotromlás. A máltai intézményekben a legmodernebb eszközöket és módszereket alkalmazzák, hogy megkönnyítsék a demenciától szenvedők életét.

A Budapest Fő utcai Gondviselés Háza Idősek Otthona 67 idős korú embernek nyújt ápolást és gondozást. A bentlakásos intézmény elsősorban idős, beteg, önellátásra nem képes, de kórházi ellátásra nem szoruló idős embereket lát el. Állandó nővérfelügyelet, háziorvos, pszichológus és pszichiáter szakorvos segíti a lakók gondozását, ápolását. A mindennapok része a rendszeres kreatív foglalkozás, zenés terápia, mentálhigiénés ellátás, mely elősegíti a képességek és készségek megőrzését. Az intézményben demenciával élő betegekről is gondoskodnak. A Gondviselés Háza munkatársai arra törekednek, hogy minden bent lakó ember megőrizhesse méltóságát, megnyugvásra leljen élete utolsó szakaszában.

A Vajda-Papír Csoport

A Vajda-Papír 24 éve alakult családi vállalkozásként, csoportszinten mintegy 700 munkavállalót foglalkoztat. A cégcsoport 2013-ban Norvégiában is piacra lépett, és 10 éve ott is sikerrel üzemeltetik gyárukat, ahol több mint 110 főt foglalkoztatnak. Magyarország piacvezető, legnagyobb kibocsátással rendelkező higiéniai papírtermék gyártó vállalata 2023-ban a vállalat mind a belföldi, mind az export piacokon a 2022-ben realizált árbevétel jelentős növekedését várja. A vállalat Ooops! márkájú és a sajátmárkás higiéniai papírtermékeit - toalettpapír, papír zsebkendő, papírtörlő, papírszalvéta - Skandináviába, a Baltikumba, Kelet-Közép-Európa és a világ több mint 30 országába szállítják.