A Vajda-Papír Kft. megszerezte a cégcsoporthoz tartozó norvégiai gyár többségi üzletrészét

A Vajda-Papír Kft. megszerezte a cégcsoporthoz tartozó norvégiai gyár többségi üzletrészét

Magyarország vezető higiéniaipapír-gyártójának alapítója, Vajda Attila azt is közölte, hogy a tranzakció célja a gazdaságossági szempontok erősítése, ezen belül az egyszerűsítésre való törekvés, a hatékonyság növelése, a nagyvállalati struktúra kialakítása.

A Vajda-Papír Kft. megszerezte a már több mint 10 éve a cégcsoporthoz tartozó Vajda-Papír Scandinavia AS többségi üzletrészét - tudatta Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel. Magyarország vezető higiéniaipapír-gyártójának alapítója azt is közölte, hogy a tranzakció célja a gazdaságossági szempontok erősítése, ezen belül az egyszerűsítésre való törekvés, a hatékonyság növelése, a nagyvállalati struktúra kialakítása. Vajda Attila arról is tájékoztatott, hogy a cégcsoport sikeresen vett részt a magyar kormány Gyármentő támogatási programjában, amelyből a Vajda-Papír Kft. 5 milliárd 710 millió 659 ezer forint támogatást nyert el. A támogatás teljes összegéből 1 milliárd 313 millió 451 ezer 570 forint előleget folyósítottak a cégnek 2023. december végén. Hozzátették, a Vajda Real Estate Kft. (kötvény garantőr) ugyancsak sikeresen vett rész a programban, 5 milliárd 714 millió 850 ezer forint támogatást nyert el, ebből 2 milliárd 857 millió 425 ezer forint előleget folyósítottak december végén.

Vajda Attila, a cég alapító-ügyvezetője elmondta, hogy a támogatásokból energiahatékonysági beruházásokat indítanak, a cél, hogy 2030-ig 20%-kal csökkentsék a gyártás és működés során igényelt vízfogyasztásukat, tovább redukálják a hulladéktermelést, a megelőzés, csökkentés, újrahasznosítás és újra-használat révén, valamint 50%-kal megnöveljék a megújuló energiák részarányát saját működésükben és cégcsoport telephelyein. Legfőbb vállalásuk, hogy 2050-re a működés karbonsemlegessé váljon. Hozzátette, hogy az elmúlt 10 évben mintegy 40 milliárd forintot fordítottak arra, hogy a higiéniai papír gyártása és a cég üzemeltetése a legkörnyezetkímélőbb, fenntartható technológiákkal valósulhasson meg.

A 150 milliárd forintos keretösszegű Gyármentő programot a kormány 2023-ban hirdette meg az ukrajnai háború által okozott energiaellátási beszerzési problémák orvoslására, ebben 140 vállalat mintegy 150 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatásra pályázhatott energiahatékonysági és energiatermelő beruházásokra.

A Vajda-Papír 25 éve alakult családi vállalkozásként, csoportszinten mintegy 650 munkavállalót foglalkoztat. A cég 2013 óta Norvégiában is jelen van egy több mint 110 munkavállalót foglalkoztató leányvállalattal.