6000 rászoruló gyermeket támogat a Vajda-Papír a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül

6000 rászoruló gyermeket támogat a Vajda-Papír a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül

6000 rászoruló gyermeket támogat a Vajda-Papír a Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül

Egy évig ellátja higiéniai papírtermékkel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat esélyteremtő gyermek programjait a Vajda-Papír. A cég a Szeretetszolgálat esélyteremtő gyermekprogramjai keretében a hátrányos helyzetű gyermekeknek működtetett óvodáknak, általános iskoláknak, a "Játszva megelőzni!” Játszótér Program szociális játszóházainak és a nevelőszülői hálózatnak adományozott két kamionnyi, több mint 10 tonna higiéniai papírterméket. A támogatás értéke több mint 15 millió forint. A Szeretetszolgálat játszóterein és játszóházaiban, országszerte 15 helyszínen, évente több mint 3000 gyerek töltheti szabadidejét biztonságos környezetben, játékkal, fejlesztő foglalkozásokkal. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványa 14 oktatási intézményt - 5 óvodát, 5 iskolát, 3 szakképző intézményt és egy fejlesztő iskolát - tart fenn, melyekben összesen több mint 2300 gyerek végzi tanulmányait. A több mint húsz éve működő Máltai Családok Háza Nevelőszülői Hálózatban 105 nevelőszülő 285 gyermeket nevel, köztük számos fogyatékkal élő, halmozottan sérült gyermeket.

Vajda Attila, a Vajda-Papír Kft. ügyvezető igazgatója a júniusi eseményen egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy az adománnyal is szeretnék leróni tiszteletünket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Betegápoló Irgalmasrend nélkülözhetetlen munkája előtt. Ahogy a pandémia alatt, úgy a járványt követően is felmérhetetlen segítséget nyújtanak a nélkülözőknek, a rászorulóknak, különösen a hátrányos helyzetű gyermekeknek, akiket a legérzékenyebben érintett a koronavírus-járvány. „A támogatás elismerése az eddigi munkának és ösztönzése a további erőfeszítéseknek, egyben annak is jelzése, hogy a rászorulók támogatóinak is vannak segítői” – mondta, és reményét fejezte ki, hogy egyre több cég vállalja a karitatív szervezetek munkájának támogatását.

A Vajda-Papír felelős magyar vállalkozásként „békeidőben” is küldetésének tekinti a rászorulók támogatását, a járvány időszakában azonban úgy véljük, a szolidaritás még fontosabbá válik a társadalomban – jegyezte meg. Azt is felismertük, hogy egy jó ügyhöz a lakosság is szívesen csatlakozik, így mai adományunk nem csak a cég, de a fogyasztók hozzájárulása is a gyerekek érdekében végzett munka elismeréséhez.

Szeretnénk a járványt követő időszakban is segíteni a szociális és egészségügyi ellátó hálózatot, melynek fogyasztása jelentősen megugrott ezekből a termékekből. Két kamionnyi adományunk több mint 6000 gyermek egyéves fogyasztását fedezi majd – tette hozzá.

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke, a Betegápoló Irgalmasrend magyarországi vezetője azt mondta, „Az ember a reményből él; a Magyar Máltai Szeretetszolgálat gyermekesély programjai keretében támogatott családok megtestesítik a reményt, hordozzák, mint közösség is, hogy minden helyzetből vezet út egymás felé. Ha az ember a közösségekben megtalálja a helyét, akkor fölépül az élete. Nekünk fontos törekvésünk, hogy a hátrányos helyzetű gyermekek óvodái és általános iskolái, a családok átmeneti otthonai működtetésével is ezt az összetartozást, ezt az egymásra figyelést, ezt az egymásért való küzdelmet elültessük a gyermekek szívében. Higgyenek abban, hogy van út egy teljesebb élet felé. A Teremtő egymásra bízott bennünket, ezért a legfontosabb lépésünk, ha egymás felé fordulnunk. Amikor jótékonykodunk, feltámad bennünk a felebaráti szeretet, ami az egyetlen kiút önmagunkból és bejárat a másik emberhez. A hátrányos helyzetű családok gyermekeinek megsegítése egyik legfőbb feladatunk, mert a gyermekeink jövője nagyban tőlünk függ, a felelősség vállalásától. Bízom benne, hogy egyre többen megértik a közösségért felelős cselekvés szemléletének fontosságát. Pontosan ezért példaértékűnek tartom, hogy a Vajda-Papír 2021. májusában a gyerekek esélyteremtő intézményeit, októberben pedig több száz hátrányos helyzetű családot lát majd el országszerte egy évre elegendő higiéniai papírtermékkel” – mondta Kozma Imre atya. „A koronavírus-járvány idején az adományokra még nagyobb szükség van, még nagyobb felelősség hárul a Magyar Máltai Szeretetszolgálat országos hálózatának több száz településen lévő intézményére és több ezer önkéntesére, hiszen a veszélyhelyzetben is ellátjuk a küldetésünkből adódó feladatokat: gondoskodunk az idősekről, fogyatékkal élőkről, a hajléktalan emberekről, a hátrányos helyzetű gyermekekről, családokról” – tette hozzá a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke.

Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke azt hangsúlyozta, hogy munkájuk egyik legfontosabb eszköze a jelenlét, amely a gyerekekkel foglalkozó intézményeikben és programjaikban azt jelenti, hogy együtt vannak a családokkal. „Így a nehéz körülmények között élő gyerekek is megkapják az esélyt, hogy gyermekként élhessenek, tanulhassanak, játszhassanak, és kibontakoztathassák a bennük rejlő képességeket” – mondta.

A Vajda-Papír és a Szeretetszolgálat együttműködése 2020-ban kezdődött. A cég a Ti mind hősök vagytok! címmel szervezett jótékonysági akcióban akkor is több mint tizenötmillió forint értékben, több mint 10 tonna higiéniai papírterméket adományozott a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak és a Betegápoló Irgalmasrend intézményeinek, hogy támogassa a szociális és egészségügyi ellátó hálózatot. A cég felajánlotta azt is: önköltségi áron látja el a két szervezetet termékeivel, hogy a piaci ár és az önköltségi ár közötti megtakarítást a segítségnyújtásra fordíthassák. A jótékonysági akció akárcsak tavaly, idén is az Ooops! vásárlókkal és a partnerekkel való összefogás révén valósulhat meg.

 

HÁTTÉRINFORMÁCIÓ

 

Magyar Máltai Szeretetszolgálat esélyteremtő gyermekprogramjai

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat játszóterein, országszerte 15 helyszínen, évente több mint 3000 gyerek töltheti szabadidejét biztonságos környezetben, játékkal, fejlesztő foglalkozásokkal. A játszóterek lakótelepi környezetben találhatók, és bár első sorban játszótérként működnek, valójában közösségi és szociális intézményként is jelen vannak az adott helyszínen. A játszótér és a fedett játszóház fejlesztő programokat, életkoronként számos játékot és eszközt kínál, hogy a gyerekek és szüleik közösségben, értékesen töltsék az időt. Az intézményekben a gyerekekkel szociális szakemberek is foglalkoznak, akikhez a családok segítségért, tanácsért vagy adományért is fordulhatnak.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítványa 14 oktatási intézményt - 5 óvodát, 5 iskolát, 3 szakképző intézményt és egy fejlesztő iskolát - tart fenn, melyekben összesen több mint 2300 gyerek végzi tanulmányait. A gyerekek döntő többsége hátrányos helyzetű családból érkezik, több intézményben a tanulók száz százaléka rászorulónak tekinthető. A máltai iskolákban és óvodákban dolgozó pedagógusoknak ezért nem elég csak tanítani, feladataiknak része a gyermekek megerősítése, felemelkedésük segítése, hogy esélyt kapjanak a teljes életre. A Máltai Szeretetszolgálat oktatási intézményei ezért személyes kapcsolatot ápolnak a családokkal, miközben különböző szociális feladatokat is ellátnak.

A több mint húsz éve működő Máltai Családok Háza Nevelőszülői Hálózatban 105 nevelőszülő 285 gyermeket nevel, köztük számos fogyatékkal élő, halmozottan sérült gyermeket. A hálózat befogadó szülői olyan gyerekekről gondoskodnak, akiket a gyermekvédelmi hatóságok kiemeltek eredeti családjukból és hosszabb-rövidebb időre nevelőszülőknél helyeztek el.

 

Vajda-Papír

A Vajda-Papír 21 éve alakult családi vállalkozásként, csoportszinten mintegy 650 munkavállalót foglalkoztat. A magyarországi értékesítés mellett a vállalat higiéniai papírtermékeit Skandináviába, a Baltikumba valamint Kelet-Közép-Európa több mint 20 országába szállítják. A cég 2013-ban Norvégiában is nyitott egy több mint 130 új munkahelyet teremtő leányvállalatot. A cég árbevétele tavaly 10 százalékkal, 52 milliárd forintra nőtt, adó- és kamatfizetés, illetve értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) hatmilliárd forintot tett ki, míg egy évvel korábban még 2,5 milliárd forint volt.

 

Ti mind hősök vagytok!

A Vajda-Papír 2020. április óta Ti mind hősök vagytok! logóval köszöni meg az összes termékén a hétköznapi hősök helytállását és további kitartásra buzdít. A Ti mind hősök vagytok! akcióval azoknak a hétköznapi hősöknek szeretnének tisztelegni, akik minden nap helytállnak ebben a rendkívüli időszakban.

 

Budapest, 2021. június 17. Betegápoló Irgalmasrend, Magyarország; Magyar Máltai Szeretetszolgálat; Vajda-Papír Kft.