Javította a Vajda-Papír adósbesorolásának kilátását a Scope Ratings

Javította a Vajda-Papír adósbesorolásának kilátását a Scope Ratings

Megerősítette a Vajda-Papír "B" kibocsátói hitelkockázati besorolását a Scope Ratings GMbH, és negatívról stabilra javította a besorolás kilátását - közölte a higiéniai papírtermékeket gyártó cég. A kötvény kibocsátás miatti hosszú lejáratú adósság besorolást is B-ről B+ -ra javították.

Megerősítette a Vajda-Papír "B" kibocsátói hitelkockázati besorolását a Scope Ratings GMbH, és negatívról stabilra javította a besorolás kilátását - közölte a higiéniai papírtermékeket gyártó cég. A kötvény kibocsátás miatti hosszú lejáratú adósság besorolást is B-ről B+ -ra javították.

A jobb kilátásokat a hitelminősítő a javuló piaci feltételekkel indokolta, kiemelve, hogy a társaság múltbeli intézkedései a jövedelmezőség és a hitelmutatók javulásához vezettek. Kifejtették, 2023-ban normalizálódni kezdtek az energia- és a cellulózárak, ami javította a jövedelmezőséget, az első fél évében az EBITDA ráta 10,8 százalék volt.

A pozitív intézkedések közé sorolták az alappapírgyártás elindítását, amely stabil árakhoz és diverzifikáltabb termékportfólióhoz vezet a harmadik félnek történő értékesítés révén. Az energiaárak következő két évre történő rögzítésének lehetősége és a termelés automatizálása is hozzájárul a kiigazított EBITDA-ráta stabilizálásához.

A Scope Ratings megjegyezte, hogy a Vajda-Papír Csoport az egyik vezető, fogyasztási cikkeket gyártó cég Magyarországon, mintegy 35 százalékos piaci részesedéssel a háztartási papírpiacon. A kereslet várhatóan továbbra is jelentős marad belföldön, továbbá a cég erős piaci pozícióval rendelkezik több európai országban is, így erős földrajzi diverzifikációt tart fenn; bevételének több mint 50 százaléka exportból származik - írta a Scope.

Megjegyezték, hogy kockázatot jelent a változékony jövedelmezőség, de ide sorolták az alapanyagárak kiszámíthatatlan változását is.

A Vajda-Papír Kft. kiemelkedő eredménnyel zárta az első fél évet, nettó árbevétele több mint 29 milliárd forint volt, míg egy évvel korábban 21,5 milliárd forintot tett ki. Vajda Attila a cég alapító-ügyvezetője kifejtette, a hitelminősítő kedvező döntése is tükrözi az elmúlt évek erőfeszítéseit. "Jó irányba indultunk el az alapanyaggyártás megszervezésével és az energiatakarékosssági intézkedések bevezetésével. A papír alapanyaga, a cellulóz ára stabilizálódott, így a fél év végén a késztermék előállítási költsége alacsonyabb lett, mint egy évvel korábban - mondta. Az első fél év alapján az idén kétszámjegyű növekedésre számítanak az eladott termékek volumenében, és 15 százalékos árbevétel növekedésre - tette hozzá. Az első hat hónapban 1,67 milliárd forint volt a konszolidált adózás előtti nyereség. Az erre az időszakra eső EBITDA 2,967 milliárd forintra nőtt a tavaly azonos időszaki 21 millió forintról. 

Az ügyvezető igazgató emlékeztetett rá, hogy 2022-ben csoportszinten megduplázta árbevételét a Vajda-Papír Csoport itthoni és norvégiai gyáraiban is. A vállalatcsoport nem konszolidált forgalma tavaly meghaladta a 80 milliárd forintot, a norvégiai leányvállalaté pedig megközelítette a 20 milliárdot.

A Vajda-Papír 24 éve alakult családi vállalkozásként, csoportszinten mintegy 650 munkavállalót foglalkoztat. A cég 2013-óta Norvégiában is jelen van egy több mint 110 munkavállalót foglalkoztató leányvállalattal. A cég 2020-ban és 2021-ben összesen 20 milliárd forintot meghaladó kötvénykibocsátást hajtott végre. A magyarországi értékesítés mellett a vállalat higiéniai papírtermékeit a világ több mint 30 országába szállítják, a csoport teljes higiéniai papírtermék-előállításának több mint 50 százalékát exportpiacokon értékesítik.