Norvégiai üzemet vásárolt a Vajda Papír

Norvégiai üzemet vásárolt a Vajda Papír

Norvégiai üzemet vásárolt a Vajda Papír

Jelentősen bővítette soroksári termelőkapacitását a társaság.

 

Két új, nagy teljesítményű gyártósorának átadása révén tíz százalékkal évi 80 ezer tonna fölé emelte hazai gyártókapacitását Magyarország piacvezető higiéniai papír-gyártója és -exportőre, a Vajda Papír Kft. A négy hónap alatt elvégzett 1,8 milliárd forintos beruházás eredményeként már összesen 22 gépsoron folyik a termelés a Vajda Papír Kft. Ócsai úti telephelyén, ahol 15-tel 410-re emelkedett az alkalmazottak száma.

A több mint 20 országba szállító magyar családi vállalkozás a közép-kelet-európai régióban és Skandináviában is jelentős iparági szereplő - négy országban képviseletet tart fenn, Norvégiában pedig egy 85 alkalmazottnak munkát adó papírgyár tulajdonosa.

A Magyarországon, Romániában, Finnországban, Lengyelországban és Norvégiában összesen több mint 500 főt foglalkoztató cég magyar tulajdonú cég 2011-ben Romániában nyitotta meg első kereskedelmi irodáját, ezt 2013-ban követte a finn és a lengyel képviselet elindítása. Mindhárom piacon jelenleg is helyi szakemberek irányítják a cégcsoport aktív kereskedelemfejlesztési tevékenységét.

A korábbi években is számottevő skandináv export és piaci részesedés megerősítése érdekében az elmúlt év májusában a Vajda Papír tulajdonosai megvásároltak egy Oslo mellett található, száz éves gyártási múlttal rendelkező norvég papírgyárat, illetve megalapították a Vajda Papír Skandináviát, amely gyártókapacitásával már akkortól hozzájárul a nemzetközi cégcsoport tevékenységéhez. A 85 alkalmazottal induló norvégiai leányvállalat dolgozóinak száma idén - a kapacitásnövelő csoportszintű beruházásoknak köszönhetően - száz fölé emelkedik. A 2014-es csoportszintű beruházási program részeként Norvégiában hamarosan új gyártósort állítanak üzembe. A magyar és norvég fejlesztéseknek köszönhetően, 2014-ben az éves csoportszintű készáru-kapacitás 120 ezer tonna fölé emelkedik. A Vajda Papír csoportszintű árbevétele tavaly mintegy 22 milliárd forint volt, idei forgalma pedig - a tervek szerint - meghaladja majd a 30 milliárd forintot. A cég fennállása óta mintegy 10 milliárd forintot fordított fejlesztésekre.