Világgazdaság

Világgazdaság

Világgazdaság

Fejlesztés a Vajda Papírnál

 

Külföldi leányvállalatokkal erősíti piaci helyzetét a cég

 

Folyamatosak a beruházások a Vajda Papír Kft.-nél, a társaság a múlt évben 200 millió forintot költött új gépekre, az idén mintegy 1,7 milliárd forintot szánnak fejlesztésekre. Az export-értékesítés támogatására februárban Lengyelországban alapítottak leányvállalatot és áprilistól működik a németországi cégük is.

Kalocsai Zoltán

 

Jelentős kapacitásnövelő beruházásokat hajt végre az idén a Vajda Papír Kft. – tudtuk meg Vajda Attilától, a társaság alapítójától és ügyvezető igazgatójától. A higiéniai papírtermékek előállításával foglalkozó cég, 5 milliárd forintot szán egy új toalettpapírt é konyhai papírtörlőket gyártó gépsor beszerzésére. A fejlesztés várhatóan még ebben az évben lezárul, az új gépsornak köszönhetően évente 15000 tonnával nő a vállalat gyártási kapacitása. A Vajda Papír egy új papírzsebkendő-gyártó berendezést is üzembe állít az idén, 180 millió forintos beruházással. Az idei fejlesztéseket a terveke szerint saját erőből valósítjuk meg – tette hozzá a cégvezető. A társaságánál a kedvezőtlen makrogazdasági környezet ellenére folyamatosak a beruházások, a múlt évben 200 millió forintot költöttek két automata szalvétagyártó gép és egy integrált vállalatirányítási rendszer beszerzésére. A fejlesztésekkel párhuzamosan a létszámot is növelték a cégnél, 2012-ben több mint 130 új munkatársat vettek fel, így most 370 alkalmazottat foglalkoztatnak.

A Vajda Papír forgalmának több mint 50 százalékát az export adja. A társaság legfontosabb exportpiacai között van Németország, a skandináv országok, illetve Közép-Európa. A múlt évben végrehajtott és az ide kapacitásnövelő fejlesztésekkel párhuzamosan a cég igyekszik erősíteni piaci pozícióit is. Ennek érdekében februárban Lengyelországban hoztak létre leányvállalatot, áprilisban megkezdi működését a németországi érdekeltségük. Ezek a cégek a helyi kereskedelmi partnerekkel tartják a kapcsolatot, valamint az új üzleti lehetőségek feltárásával segítik a társaság munkáját.

A Vajda Papír Kft. a múlt évben 19 milliárd forintos árbevételt ért el, ez 10 százalékos növekedést jelentett 2011-hez képest, melyhez jelentősen hozzájárult az Ooops! márka hazai és nemzetközi értékesítésének növekedése. Vajda Attila közlése szerint az idén is tíz százalékot meghaladó forgalombővüléssel számolnak. Az idei év eredményeit alapvetően a lakossági fogyasztók vásárlóerejének alakulása, illetve az euró árfolyamváltozásai befolyásolják.

A feldolgozott háztartási higiéniai papírtermékek hazai piacát a stagnálás jellemzi, ebben a kategóriában továbbra is jelentős a kereskedelmi láncok saját márkáinak piaci részesedése. Ugyanakkor a forgalom a magasabb minőségi szegmensben (3 és 4 rétegű termékek) erősödni látszik, a fogyasztók keresik a jó ár-érték arányú termékeket. A Vajda Papír is ezt a fogyasztói igényt igyekszik minél jobban kiszolgálni az Ooops! márkával, amelynek folyamatosan nő a forgalma. A társaság ezt a termékportfóliót új innovációkkal erősíti tovább, és kiemelt figyelmet fordít a márka jövőbeni támogatására.

Nehezíti az ágazati szereplők helyzetét, hogy rendkívül erős az árverseny az egyes gyártók és márkák között a papírtermékek piacán is, amelynek az egyik fontos eleme, hogy igyekeznek megtalálni azt az árat, amely még vásárlásra ösztönzi a fogyasztókat. Ez a kíméletlen árverseny egyébként komoly hatással lehet az egész értékláncra Vajda Attila közlése szerint, hiszen a nyomott árak miatt az alapanyagokat is egyre olcsóbban igyekeznek beszerezni a gyártók. Ez pedig azt eredményezi, hogy az alapanyag-előállító vállalkozások nyereségessége visszaesik, ami gátolja az újabb, kapacitásnövelő, illetve technológiai fejlesztéseket.

 

keretes:

 

Lehetőségek a szomszédban

 

Vajda Attila elmondása alapján még komoly lehetőségek vannak a környező országok piacain, hiszen Romániában, Ukrajnában vagy éppen Oroszországban például jóval kevesebb toalettpapírt használnak, mint akár Magyarországon. Ezekben az országokban 8 kilogramm alatt van az egy főre jutó éves fogyasztás, ami azt jelenti, hogy bőven van még lehetőség a növekedésre. Az viszont már kérdéses, hogy a megugró igényeket alapanyagokkal ki tudja-e szolgálni az ipar – mutatott rá a Vajda Papír Kft. ügyvezető igazgatója.